Creus que se t’estan desgastant les dents?

El desgast de les dents és la pèrdua anormal de substància dental sense presència de càries. A mesura que ens anem fent grans, les nostres dents es desgasten lentament a conseqüència de l’envelliment però també pot haver-hi un desgast anormal o patològic quan apareix en edats més joves per culpa de diferents causes:

1. EROSIÓ – Desgast dental provocat per àcids (component químic).

 • Certs aliments tenen un pH àcid com són els sucs de fruita (taronja, llimona, pinya), els refrescs, les begudes energètiques…
 • Persones amb problemes de reflux gastro-esofàgic, trastorns alimentaris (bulímia o anorèxia), alcoholisme…
 • Nadadors professionals que estan en contacte constantment amb aigües clorades de les piscines.

2. ATRICCIÓ – Desgast causat per un fregament o contacte de dent contra dent (component mecànic).

 • Bruxisme: moviments inconscients de la mandíbula (normalment a la nit), per tensió, ansietat i/o estrès.
 • Hàbit de mossegar-se les ungles, bolígrafs, agulles, escuradents…

3. ABRASIÓ – Desgast per fregament d’objectes sobre les superfícies dentàries (ús inadequat del raspall de dents, raspall massa dur o abrasió d’alguns dentífrics).

4. ABFRACCIÓ – Desgast en els colls de les dents (maloclusió que provoca una alteració de la funció normal de la boca repercutint sobre les dents).

Què podem fer per prevenir el desgast?

 • Beure els sucs de fruita amb canya, per evitar el contacte directe del líquid sobre la superfície dental. Posteriorment, glopejar una mica d’aigua i no raspallar-se les dents immediatament després de ser ingerits.
 • En casos de bruxisme, protegir les dents amb una fèrula de descàrrega (sobretot a les nits, quan el fregament és totalment inconscient).
 • No mossegar-se les ungles ni altres objectes.
 • No utilitzar mai raspalls de dents durs; millor suaus o mitjans.
 • Evitar les pastes de dents abrasives (L’índex d’abrasitat de la dentina o RDA no pot ser superior a 70).
 • Aplicar una tècnica adequada de raspallat. La més adequada és l’anomenada tècnica de Bass, que consisteix en posar el raspall amb una inclinació de 45º, des de la unió de la geniva amb la dent, i realitzar una vibració en sentit horitzontal fent un moviment des de la geniva cap a la vora de la peça. Per a les cares internes de les dents, es neteja verticalment. També podem aplicar la tècnica circular, el mètode recomanat per als més petits de la casa perquè vagin adquirint l’hàbit del raspallat, que consisteix en fer moviments circulars sobre les dents.
 • En casos de maloclusió, s’indica la correcció mitjançant ortodòncia (normalment empitjora amb l’edat).

La detecció precoç del desgast dental és molt important perquè els teixits dentaris no es poden recuperar.  Si mantenim una dieta equilibrada, una higiene bucodental adequada i anem al dentista de manera regular podrem prevenir-ho.

Diagnosticar la causa del desgast i tractar-la ens ajudarà a evitar problemes estètics de fractures, dents petites, sensibilitat dentària, dolor agut per afectació pulpar…

DETECCIÓ PRECOÇ, REVISA LA TEVA BOCA ALMENYS UN COP A L’ANY!

Comparteix