El consum alt de sucres és una de les causes de l’aparició de càries dentals. Aquests metabolitzen els bacteris presents a la boca, produeixen àcids que desmineralitzen l’esmalt de les dents i provoquen la càries.
A la dieta del nostre dia a dia consumim sucres intrínsecs (els que ja porten els mateixos aliments, com les fruites i les verdures) i sucres lliures. Els sucres lliures són els sucres afegits pels fabricants en els aliments processats o pels consumidors en els aliments abans d’ingerir. També ho són els sucres naturals que estan a la mel, xarops, sucs de fruita envasats i concentrats de suc de fruita.
Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) el consum de sucres lliures hauria de ser del 10% de la ingesta calòrica total. I, si aconseguim que el consum sigui per sota del 5%, ens aportarà beneficis per la salut. Un adult que consumeix 2000 calories al dia, hauria de consumir de 25 a 50 gr. al dia de sucres lliures.
Està documentat que els nens i nenes que consumeixen una quantitat alta de begudes ensucrades, tenen més probabilitats de tenir sobrepès. I, que si el consum de sucres lliures és menor del 5% de la ingesta total calòrica, un dels beneficis importants és la millora de la salut dental perquè disminueix el risc de l’aparició de càries. Avui dia, la càries continua sent una de les malalties més freqüents en els infants.
No hem d’eliminar els sucres de la nostra dieta, ja que és una font ràpida d’energia, però sí que la nostra recomanació és fer-ne un consum moderat. Quan fem esport i necessitem més requeriments energètics, en podem consumir més però mai, abusar-ne.
Per adquirir uns hàbits saludables hem de tenir en compte la nostra dieta i aquesta ha de ser equilibrada perquè el nostre organisme funcioni correctament. En el cas dels infants, una dieta equilibrada ens ajuda a prevenir la càries, però també a oferir-los en un futur la disminució d’incidències de malalties cròniques com l’obesitat, la diabetis, la hipertensió i les malalties cardiovasculars, entre altres.