Consells de salut bucodental a la infància

T’has preguntat mai com cuidar la boca d’un nadó quan aquest encara no té dents? A Dorca dental t’ajudem a tenir cura de la boca dels més petits adquirint hàbits d’higiene per a una salut bucodental òptima.

1 – LACTÀNCIA MATERNA

És important fomentar la lactància materna fins al sisè mes de vida. Es desaconsella la nocturna després de l’erupció de la primera dent. Si el nen es queda adormit mentre és alimentat, us aconsellem netejar les seves dents abans de ficar-lo al llit.

2 – ÚS DEL BIBERÓ

El biberó cal utilitzar-lo únicament per alimentar el nadó amb la llet artificial. La resta de líquids s’han d’ingerir a través d’una tassa. Es desaconsella l’ús del biberó nocturn després de l’erupció de les primeres dents. Si el nen es queda adormit mentre és alimentat, us aconsellem netejar les seves dents abans de ficar-lo al llit. Hem d’intentar no afegir sucres o edulcorants per evitar l’aparició d’infeccions o càries a les dents provisionals. Cal abandonar-lo progressivament a partir dels 8 mesos i definitivament en el moment que erupcionen els queixals. La succió reiterada del biberó deforma la boca del nadó; és important deixar-lo per a inhibir el reflex de succió i instaurar el de deglució (condiciona els moviments futurs de la llengua, necessaris per parlar).

3 – ÚS DEL XUMET

Existeixen molts tipus diferents de xumets: anatòmics, fisiològics, en forma de gota, de cirera…, de làtex, de cautxú natural, de silicona o de plàstic. Com a professionals odontològics us recomanem el xumet anatòmic, que imita la forma del mugró de la mare, perquè s’adapta a la perfecció a la boca del nadó i afavoreix el desenvolupament correcte del paladar.

És molt important mantenir la netedat del xumet, i de tant en tant esterilitzar-lo, sobretot durant els primers mesos. Hem d’intentar no sucar-lo amb sucre o mel per evitar l’aparició de càries a les dents provisionals. Cal abandonar-lo progressivament a partir dels 12 mesos i definitivament cap als 2 anys.

4 – TRANSMISSIÓ BACTERIANA

Compartir utensilis amb el nadó, netejar el xumet amb la saliva, bufar sobre el menjar, fer petons a la boca, entre d’altres, pot causar la transmissió bacteriana entre l’adult i l’infant. Recomanem, sobretot els primers 3 anys de vida, evitar aquests hàbits.

5 – ALIMENTACIÓ

És molt important evitar, durant els primers 2 anys de vida, els sucres refinats i els aliments ensucrats entre àpats.

6 – HIGIENE BUCAL

Abans de l’erupció de les primeres dents és important realitzar la higiene bucal del nadó 1 cop al dia amb una gasa humida o un didal de silicona. Després de l’erupció de les primeres dents, la neteja bucodental es realitzarà 2 cops al dia amb el didal de silicona o un raspall dental infantil. És quan apareixen els primers queixals de l’infant que utilitzarem un raspall dental infantil.

Introduirem la pasta dental amb fluor quan l’infant aprengui a escopir; per a nens i nenes d’entre 2-3 anys utilitzarem una pasta dental amb 500ppm de fluor i entre els 3-6 anys, utilitzarem una pasta dental amb 1000-1450ppm de fluor. La quantitat de pasta de dental a cada rentada és l’equivalent a un pèsol.

La raspallada dental ha de ser realitzada per un adult fins que l’infant és autònom (com a mínim fins als 7 anys).

Comparteix