Per a tenir cura de la salut dental i poder-la mantenir, a part de tenir uns bons hàbits d’higiene oral diàriament, és important tenir uns bons hàbits alimentaris. Hi ha certs aliments que ens hi ajuden i d’altres que no n’hem d’abusar. T’expliquem quins són i el perquè!
Aliments que s’han de consumir amb moderació:
- Les llaminadures i el sucre en general, els hem de consumir amb molta moderació. Sabem que, en presència de sucres, els bacteris de la boca produeixen àcids, que són els que provoquen les càries a les dents. Si hi afegim, que la majoria tenen una textura enganxifosa, que es queden més estona sobre la superfície de les dents i que es consumeixen entre hores, l’efecte de produir càries augmenta. En cas de consumir-ne és bo fer-ho després d’un àpat perquè hem generat més saliva i aquesta fa de protector de les dents i, també, hem de poder-nos raspallar les dents després del seu consum per evitar el mínim contacte amb les dents.
- Els snacks que contenen midó, encara que el seu gust sigui salat, també contenen sucres (els que anomenem afegits o ocults). A més, si són de consistència molt dura, poden provocar la trencadissa d’alguna dent o queixal.
- Els sucs industrials i les begudes energètiques, a part de portar sucres, també contenen àcids (carbònic, cítric, fosfòric) que tenen la capacitat d’erosionar l’esmalt de les dents. És aconsellable beure aigua després del seu consum o llet, per contrarestar els efectes dels àcids.
- Els cítrics s’han de consumir amb mesura; són molt saludables, però els seus àcids erosionen les dents i poden arribar a produir més sensibilitat, és a dir, que ens molestin els canvis de temperatura i, fins i tot, els aliments a temperatura ambient. Si el consum és en forma de suc, us aconsellem fer-ho amb una palleta i, si es menja la peça sencera fer-ho abans o després d’un àpat. Després del seu consum, renta’t les dents passats 30 minuts per no augmentar l’efecte de l’àcid sobre l’esmalt amb el raspallat.
- Els fruits deshidratats, com els orellons, les panses, les prunes…, tenen un alt contingut de sucres i la seva consistència enganxifosa tampoc ajuda. Si són processats, són menys recomanables, ja que contenen sucres afegits perquè el gust sigui més atractiu. Després del seu consum beu aigua i consumeix algun làctic per contrarestar l’àcid generat.
- La quantitat de vinagre a consumir ha de ser moderada; conté àcid acètic que efecte sobre l’esmalt. Els concentrats i els més densos, a més a més contenen sucres afegits.
- Pel que fa al consum de vi, un plaer per a molts, es pot continuar gaudint, però cal tenir en compte que el negre pot tacar les dents i que amb un bon hàbit de raspallat es pot evitar.
- L’abús del consum d’alcohol perjudica a nivell bucal, ja que té la capacitat de ressecar la boca i redueix les propietats protectores d’un bon flux salival.
Aliments que ens ajuden a mantenir una bona salut bucal:
- Els productes làctics com la llet, els iogurts i els formatges, aporten calci i fosfat i ajuden al procés de re mineralització de les lesions incipients de càries. El formatge és un bon aliment per menjar entre hores, perquè conté caseïna, una proteïna amb gran capacitat re mineralitzant i que disminueix l’efecte perjudicial dels àcids.
- Per augmentar el flux de saliva entre àpats, amb efectes protectors, es pot consumir xiclets de xilitol. El xilitol és un edulcorant natural, extret del tronc del bedoll, que té la capacitat de reduir la presència de bacteris.
- L’aigua, indispensable a la nostra vida, ben anomenada font de vida, l’hem de consumir amb quantitat, entre 1,5 i 2 litres al dia. En ajuda a produir una bona quantitat de saliva que ens protegeix i ens hidrata.
- Els aliments durs i fibrosos també estimulen la producció de saliva. Els fruits secs i les llavors, rics en vitamines i minerals, com el calci i el magnesi són un bon aliat per a mantenir una boca sana. Hem d’evitar els processats, que com ja hem comentat, porten sucres afegits. Les fruites i verdures crues, com les pomes i les pastanagues, fan d’efecte netejador perquè són dures.
- I, en general, tota classe de llegums i verdures, en especial les de fulla verda, com espinacs, bròcoli, bledes, escarxofes…, pel seu gran contingut en calci i fibra. És aconsellable no cuinar-les en excés, perquè mantinguin totes les seves propietats.
- La nostra última recomanació és el te. Ens hidrata pel seu alt contingut amb aigua, i conté fluor, que reforça les dents, i polifenols, amb acció antibacteriana. El petit inconvenient que té el te és que pot tenyir les dents; evita-ho amb un bon raspallat i la neteja professional.