La funció de les fèrules protectores en la pràctica d’esports

En general, els esportistes estan més exposats que la resta de la població a rebre un traumatisme dental, sobretot si l’esport que practiquen és d’impacte com el bàsquet, el futbol, el rugbi, el waterpolo, el pàdel, les arts marcials, la BTT, l’handbol…

Reparar una dent fracturada implica un temps de tractament, i a vegades, segons la fractura, el tractament és complex, a part del cost i l’afectació psicològica que suposa l’alteració de la funció i l’estètica de la zona, ja que les dents que es fracturen amb més freqüència són les anteriors superiors, que són les que marquen l’estètica de la cara.

Abans de reparar és millor prevenir una fractura dental. És per això que l’ús de protectors dento bucals personalitzats són una prioritat. Indicats especialment en els casos en què hi ha risc de poder rebre cops a la cara, quan l’esportista presenta alguna fragilitat maxil·lar o bé és portador d’aparells d’ortodòncia.

Les fèrules protectores s’han d’elaborar de manera personalitzada i complint una sèrie de requisits:

  • Han d’aïllar els llavis de les dents per a prevenir lesions a les genives.
  • Han de protegir les dents del maxil·lar superior dels impactes directes.
  • Han d’evitar el xoc indirecte de les dents (les inferiors contra les superiors).
  • Han d’adaptar-se bé per a tenir una bona retenció.
  • Han de permetre que l’esportista pugui respirar bé per la boca i, que a més a més, li permeti parlar bé.

 

Hi ha evidència científica que si els protectors compleixen els requisits citats, no interfereixen en el rendiment esportiu i aporten un gran benefici en la prevenció de les lesions orals causades per cops o impactes a la zona.

Comparteix