Una boca sana millora el rendiment esportiu

Amb un entorn privilegiat per a la pràctica i la celebració de les proves olímpiques de rem del 1992, Banyoles s’ha anat refermant com a ciutat esportiva.

Els banyolins i les banyolines, i en especial els nostres infants, han anat adquirint consciència esportiva, practicant l’esport com a font de salut i qualitat de vida.

La pràctica de qualsevol esport requereix un esforç per a l’organisme, i més encara la pràctica d’esports d’èlit, en els que els requeriments físics estan molt per sobre de l’activitat física habitual. És per això que és importantíssim que el cos estigui en un nivell òptim i que la cavitat oral, com una part més d’aquest, tingui una bona salut perquè l’esportista pugui donar el màxim de si mateix.

Conscients de la importància de mantenir una salut òptima per a un bon rendiment esportiu, a Dorca dental ens sensibilitzem amb els esportistes de la nostra ciutat per millorar la salut de la boca i prevenir malalties bucodentals.

Abans de l’inici de temporada esportiva és aconsellable fer una revisió bucodental completa i durant l’època de competicions fer un seguiment amb la finalitat de prevenir l’aparició de dolor com a conseqüència d’una càries dental, flegmó de la geniva per una infecció, fractura o pèrdua d’una dent per a un traumatisme, disminució del rendiment muscular per l’hàbit d’apretar les dents…

Generalment, les dietes dels esportistes són riques en hidrats de carboni, begudes isotòniques, sucs i batuts amb un alt contingut en sucres i poden afavorir l’aparició de càries. Si no es té un bon hàbit adquirit de raspallat, els bacteris es van acumulant a les genives produint inflamació i sagnat. Quan es fa esport s’activa la irrigació  dels teixits, afavorint el sagnat de les zones amb inflamació. En aquestes zones inflamades les genives són poc resistents i afavoreixen el pas de bacteris a la resta de l’organisme. L’afectació de les genives o teixits que suporten les dents s’anomena periodontitis; aquesta està relacionada directament amb les contractures i fatigues musculars i una recuperació més lenta de les lesions musculars.

Totes aquestes patologies es poden prevenir amb bons hàbits d’higiene oral, una alimentació sana, molta hidratació durant els entrenaments i revisions periòdiques al dentista per detectar els problemes abans que comencin a donar símptomes.

Amb una bona salut bucal millores el funcionament del cos, requeriment indispensable per a la pràctica de l’esport, i sobretot el benestar i la qualitat de vida.

Foto: Harold Abellan

Comparteix