Alteracions bucals durant l’embaràs

Durant l’embaràs, la dona experimenta una sèrie de canvis fisiològics a l’organisme. A la boca són freqüents les alteracions com la inflamació de la geniva o l’aparició de càries. Situacions “normals” associades a l’embaràs però que no ho són i es poden i s’han d’evitar.

A partir del segon mes d’embaràs es segreguen una sèrie d’hormones que modifiquen l’entorn de la geniva, facilitant l’augment de la inflamació amb major sagnat, enrogiment i augment del gruix dels teixits que envolten la dent. Aquesta afectació és denominada gingivitis gestacional i es presenta en dos de cada tres dones.

Tot i això, l’augment d’hormones durant l’embaràs no és suficient per generar aquest quadre inflamatori. De fet, la gingivitis gestacional no presenta diferències clíniques amb la gingivitis provocada per l’aparició de placa bacteriana.  I és que l’embaràs, per si sol, no causa gingivitis. Però sí que, aproximadament el 50% de les dones amb gingivitis abans de l’embaràs pot patir un empitjorament de la salut periodontal durant el període de gestació i desenvolupar periodontitis.

Del que no hem de dubtar és que una inadequada salut oral de la mare es pot relacionar amb problemes en el fetus, com un part prematur, baix pes al néixer i major risc de preeclàmpsia (hipertensió arterial) per la gestant.

Per tot això, el millor tractament dels problemes a les genives i de la major presència de càries, és el tractament preventiu, realitzant una correcta i completa higiene bucodental, sense oblidar el raspallat dental amb pasta fluoritzada com a mínim dues vegades al dia, l’ús del fil dental i/o els raspallets interdentals una vegada al dia, i visitant el dentista periòdicament.

Estàs embarassada?

Alerta amb les senyals d’alarma de la teva salut bucodental. Si apareix alguna alteració bucal posa en marxa mesures preventives o curatives.

Algunes principals alteracions bucals:

  • Malaltia bucodental
  • Càries
  • Mobilitat dentària
  • Épulis de l’embaràs (tumoració de la geniva causada pels canvis hormonals)
  • Erosió dental (desgast de l’esmalt per presència d’àcid a l’estòmac)
  • Xerostomia (sequedat de boca)
  • Sensibilitat dental
  • Halitosis (mala olor)

PER PREVENIR COMPLICACIONS, ÉS RECOMANABLE REALITZAR UNA CONSULTA ODONTOLÒGICA PREGESTACIONAL PER A TRACTAR LES PATOLOGIES EXISTENTS I INICIAR L’EMBARÀS AMB SALUT PERIODONTAL.

Comparteix