El bruxisme

El bruxisme és l’apretament involuntari de les dents que habitualment es dóna mentre dormim, encara que també es pot observar durant el dia quan realitzem activitats que requereixen concentració com conduir, treballar davant l’ordinador o fer esport. Els casos lleus no requereixen tractament. Però, si l’hàbit persisteix i és suficientment intens, cal aturar-lo perquè pot arribar a tenir conseqüències greus.

 

Com m’afecta?

Rascar o lliscar les dents pot provocar danys a l’estructura de les peces dentals (desgast, fissura o fractura), disminuir la sensibilitat tèrmica al fred, pressionar els músculs i teixits que envolten la mandíbula (trastorns de la masticació) i provocar contractures als músculs de la cara (mal de cap, dolor d’oïda i insomni).

 

Per què em passa això?

No se’n coneix la causa exacta, però es creu que pot ser fruit d’una combinació de diversos factors:

  • Estrès i ansietat.
  • Algunes malalties, com l’epilèpsia, la malaltia de Parkinson i el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH).
  • Trastorns del son, com l’apnea del son o les parasòmnies.
  • Consum excessiu de cafè o te.
  • Dents mal alineades.
  • Consum d’alcohol, tabac i drogues.

 

Quin és el tractament?

En alguns casos, no cal tractament perquè el bruxisme és lleu o se supera de manera espontània, especialment durant la infància.

En cas que sigui necessari, el tractament té l’objectiu de reduir la fricció de les dents per millorar els símptomes i prevenir complicacions a través de l’ús de fèrules de descàrrega. Aquests dispositius igualen la pressió sobre la mandíbula i creen una barrera física entre les dents superiors i les inferiors per evitar que es malmetin.

En casos greus, pot ser necessari l’ús d’ortodòncia per alinear les dents i la col·locació de fundes per reparar les peces danyades.

Comparteix